Free shipping to United States (US) for orders over 100 €
Knives at MyGoodKnife Store
Language:
  • English
  • Suomi
  • Русский
  • Español
Currency:
WOOCS 2.1.8
Country:

Reviews and articles

Reviews and articles >> Kokkiveitset

Sorry, this entry is only available in Finnish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kokkiveitsi on kokin tärkein työkalu ja kaikkein suosituin keittiöveitsi. Tässä artikkelissa me kerromme, millaisia kokkiveitsiä on olemassa ja mitä erityistä on japanilaisessa Santoku-veitsessä.

Keittiömestarin veitsi tai kokkiveitsi .Englanniksi veistä kutsutaan nimellä Chef knife. Se on ehdottomasti kaikkien käytetyin keittiöveitsi. Yleensä kokkiveitsen terän pituus on 15 – 30 см. Useimmiten tällaisen keittiöveitsen terän pituus on 20 см. Kun keittiöveitsen terä pitenee, se tavallisesti myös levenee. Terän leikkaava reuna on yleensä pyöristetty, jolloin terää voi kätevästi keinuttaa leikkuulaudalla. Kokkiveistä käytetään pääasiassa vihannesten pilkkomiseen ja lihan leikkaamiseen. Niin ja oikeastaan minkä tahansa leikkaamiseen. Veitsi on välttämätön työväline jokaisessa keittiössä. Toinen asia on sitten se, että yhteisellä nimellä kokkiveitsi kutsuttavat veitset eroavat paljonkin toisistaan. Eurooppalaisia kokkiveitsiä on kahta tyyppiä: saksalaisia ja ranskalaisia. Saksalaiset kokkiveitset ovat jykeviä, niissä on varsin paksu hamaraosa ja leveän terän leikkaava reuna on selvästi pyöristetty. Sellainen on esimerkiksi Zwilling Twin Cuisine -kokkiveitsi:

 

Ranskalaistyyppisten kokkiveitsien profiili on sirompi ja muistuttaa mahdollisimman paljon venytettyä kolmiota. Tällaisia keittiöveitsiä näkee usein eurooppalaisten, ja joskus myös japanilaisten valmistajien valikoimissa (esim. Tojiro Pro) :

Japanilaisia kokkiveitsiä kutsutaan joskus nimellä Gyutou. Vaikka sana kääntyy suomeksi naudanlihaveitseksi, kyseessä on nimenomaan klassinen kokkiveitsi. Usein Gyutou-veitsen teroituskulma on noin 15 astetta, kun eurooppalaisissa kokkiveitsissä se on 20-30 astetta. Keittiöveistä teroittaessa onkin tärkeää valita teroitin oikein. Japanilaisen keittiöveitsen teroittamiseen on paras valita japanilaisen valmistajan teroitin, sillä se on suunniteltu oikeanlaista teroituskulmaa varten.

Vaikka kaikki yllä luetellut veitsimallit ovat kokkiveitsiä , ne tietenkin eroavat paljonkin toisistaan niin mittojen, painon, valmistusmateriaalien, teroituskulman kuin rakenneratkaisujenkin osalta. Tavallisin rakenteellinen yksityiskohta, joka saattaa miellyttää toisia ja toisista taas tuntua epämukavalta ja jopa vaaralliselta, on kokkiveitsen paljas tai suojattu kantaosa. Esimerkiksi suurimmassa osassa Zwilling-veitsiä on suojattu kantaosa – se on turvallinen veitsen käyttöön vasta totuttelevan kokin sormille.

Suurimmassa osassa japanilaisia kokkiveitsiä on paljas kantaosa, mikä on usein ammattikokkien mieleen, sillä he käyttävät tätä ominaisuutta työssään.

Itse terän lisäksi myös kokkiveitsen kahva on kieltämättä hyvin tärkeä osa veistä. Veitsenvalmistajat tarjoavatkin nykyään suuren valikoiman eri muotoisia ja näköisiä kahvoja. Emme tässä ryhdy niitä kaikkia arviomaan, sillä kaikista niiden hyvistä ja huonoista puolista riippumatta kahvan tärkein ominaisuus on se, miten se istuu juuri sinun käteesi. Siksi olemmekin MyGoodKnife:n myymälöissä varanneet erityiset paikat, joissa voit kokeilla leikkaamista eri veitsillä. Jos et ota kokkiveistä käteesi ja kokeile sitä, et voi tietää, sopiiko se sinulle vai ei.

Santoku.. Tätä keittiöveistä kutsutaan myös japanilaiseksi keittiömestariksi. Santoku tarkoittaa suomeksi kolmea hyvää asiaa tai kolmea käyttötapaa. Näin siksi, että tällä keittiöveitsellä on leikkaamisen lisäksi kätevä myös paloitella ja pilkkoa. Santokun terän muoto poikkeaa eurooppalaisten tuntemasta kokkiveitsestä, sillä sen kärki on alaspäin kaartuva ja leikkuureuna suorempi. Terä näyttää hieman keittiökirveeltä. Jostain syystä monet luulevat, että tällaista veistä on käytetty nousevan auringon maassa jo useiden vuosisatojen ajan. Santoku saa kuitenkin kiittää syntymästään ranskalaista lihaveistä, joka tuli Japaniin Meiji-kaudella (kuten monet muutkin eurooppalaiset tarvekalut). Meiji-kausi jatkui Japanissa vuodesta 1868 vuoteen 1912 asti. Santoku-veitsi on siis varsin nuori. Ja käsittämättömän suosittu. Monille kokeille se on sekä kokkiveitsi että yleisveitsi.

Santoku-keittiöveitsen terän pituus on yleensä noin 16-18 см. Optimaalisena mittana pidetään 188 мм:ä. Olemassa on myös 14 ja 20 cm:n pituisia Santoku-veitsiä. Tällaisen keittiöveitsen terässä on usein pieniä ilmataskuja, jotka estävät leikattavan tuotteen takertumisen terään. Sitä kutsutaan Granton edge -teräksi.

Hyvän Santoku-keittiöveitsen rakenne on hyvin tasapainotettu. Painopiste siirtyy leveään ja painavampaan terään, joten veisti liikkuu vauhdikkaasti. Kokin ei tarvitse käyttää voimaa eikä painaa veistä. Ehkä tässä on juuri Santokun suosion salaisuus – sitä käyttäessä käsi ei väsy.
Kokit sanovat, ettei Santoku-veistä pidä ajatella vaihtoehtona kokkiveitselle. Toisaalta kokkiveitsi ei milloinkaan korvaa oikeaa Santoku-veistä, joka on niin hyvin löytänyt sijansa Euroopan ja Amerikan keittiöissä. Ja kotikeittiöistä puhuttaessa voidaan todella sanoa, että Santoku veitsi, jota keittiössä tarvitaan. Se varmasti korvaa puolet yleensä käyttämistäsi veitsistä ja on pian lempiveitsesi. Tämä keittiöveitsi on mitoiltaan ja muodoltaan ihanteellinen useimpien päivittäin käyttämiemme elintarvikkeiden leikkaamiseen. Ammattikeittiön kuninkaana kuitenkin pysyy edelleen klassinen kokkiveitsi.

Jos sinusta tuntuu, että pääasiallisesti käyttämäsi keittiöveitsi jo pitäisi vaihtaa uuteen, muista, että MyGoodKnife:n verkkokaupasta ja Helsingissä (Mannerheimintie 52) ja Lappeenrannassa (Valtakatu 52) sijaitsevista myymälöistämme löydät maailman kuuluisimpien brändien parhaat kokkiveitset: Nesmuk,  ZwillingKasumiGlobalTojiroMiyabiYu KurosakiOpinelSeki Kanetsugu,  KyoceraTramontinaBöker ja muut.

      Your Cart

      Keyweb 291 | 1.196 sek | 73.56 Mb